In 2019 is voor het eerst de helft van de volwassen bevolking van Nederland ouder dan 50 jaar. In veel gemeenten is nu al de helft van de bevolking de 50 gepasseerd. Hiervan is een kleine meerderheid vrouw. Dat signaleert het CBS in zijn bevolkingsprognose.

Als je als vrouw 50 bent voelt dat meestal vanbinnen nog jong, maar je lijf laat wat anders zien in de spiegel. Jarenlang ben je er geweest voor je man/vrouw, de kinderen, ouders, je werk en eventueel gecombineerd met studie. Het was een ratrace van jewelste en mogelijk zit je nu volop in de overgang of begin je er doorheen te raken. Ook hormonaal kan dat heel wat disbalans geven. Als je terugkijkt zul je herkennen dat het leven je veel gebracht heeft, maar mogelijk ook gekost.

In het boek ‘vrouwen van 50’, geschreven door psycholoog Louise Boelens, bleek uit de gegevens van 130 geïnterviewde vrouwen dat een groot deel van hen kampt met stress en oververmoeidheid. Toen ze zich nog wat verder verdiepte bleek al bekend te zijn dat meer dan 40 procent van de hoogopgeleide 50-plusvrouwen lijdt aan psychische vermoeidheid, een belangrijke indicator voor een naderende burnout. Gemiddeld ligt dat cijfer onder werkend Nederland rond een kwart. Hoe ziet de volgende levensfase er voor je uit? Houd het je wel eens bezig? Hoe nu verder? Is er meer?

In de wereld van nu ben je op je 50ste niet meer die ‘oude’ vrouw zoals er jaren geleden gekeken werd. De vrouw van gemiddeld 50 is nu vaak in verwarring tussen enerzijds de angst binnenkort afgeschreven te worden en alsnog succesvol helemaal jezelf te zijn. Voorbeelden genoeg hoe je het wel of niet zou willen, maar hoe vind je die nieuwe balans die bij jou past? Het herijken na een periode die ook veel met anderen te maken had en nu ineens meer plaats maakt voor jou! Is je baan nog wel leuk? Wil je verder met deze man of vrouw? Of als je ze hebt, wil je er meer zijn voor de kleinkinderen? Of is er nog een diep verlangen? Iets wat je eigenlijk je hele leven al zo graag wilt maar er nooit van gekomen is?

In de retreats die we verzorgen vanuit ChangeToLive krijg je de gelegenheid om helemaal aan te komen bij jezelf. Eerst helemaal aankomen . . . . Soms heel onwennig omdat het lang geleden kan zijn dat je zo in stilte was. Los van alles en iedereen. Daarom reizen we ook naar een plek die niet naast de deur is, maar je al direct de gelegenheid geeft om iets voor jezelf te doen. We gaan van buiten naar binnen . . . .

Als je de behoefte hebt aan zelfontplooiing, te herijken en je verlangen te leven in deze levensfase dan raad ik je aan hier meer te lezen https://changetolive.nl/#retreat-reizen Je bent van harte welkom 🙂

Hartegroet Jogé ღ